Va(e)gueria pròpia pel Penedès ja!!!

Ja no seré més un home desvertebrat espiritualmet (Pujol dixit). Ja tinc una pàtria: el Gran Penedès.

Porto ja uns dies endinsant-me en llibres i textos (en paper i electrònics) d´allò més divers sobre la història i la tradició dels pobles de la zona, aquesta zona on he vingut a parar. També porto uns dies fent inacabables ciclo-trajectes per l´entorn. Ahir, sense anar més lluny, vaig recorrer amb la meva maquineta un bon troç de litoral català: desde Vilanova i la Geltrú a Sant Salvador (a la platja d´aquest darrer m´hi vaig fins i tot endinsar i hi vaig romandre més de mitja horeta). Pot visualitzar-se sense cap tipu de problemes l´artificiositat de les línies que separen municipis i comarques. En efecte, quant baixes pel Passeig Marítim de Cunit -que l´enllaça amb Segur i Calafell- entres a Segur sense adonar-t’ en: tan indistingible dels altres és el carrer-frontera que separa els dos municipis. Quelcom de molt semblant succeeix a la línia administrativa Cunit-Cubelles, amb l´afegit de que en aquest cas, la separació (imaginària, tot i que aqui potser no tant) és no no tan sols comarcal (Baix Penedès-Garraf), sino també provincial (Tarragona-Barcelona).

Ja fa temps que he començat a veure les poblacions de l´entorn de Cunit com una mena de xarxa de municipis amb uns estils de vida i uns trets molt o força semblants. Aquesta “xarxa” és com una sort de gran ciutat (com una gran Barcelona o un gran Madrid, diguessim) de la qual cadascú dels poblets (Calafell, Segur, Cubelles, preneu el que volgueu) no son sino petites “barriades” d´aquesta gran “Ciutat”, que és la xarxa.

Es per això que la separació comarcal (les arrels de la qual les trobem el 1932, a la Catalunya republicana) no semblen excessivament “naturals”. Potser té més sentit l´antiga consideració d´aquestes terres com una unitat històrica, cultural, econòmica (que no es va començar a escuarterar fins l´any 1833) i segons la cual aquests tres territoris (Alt i Baix Penedès i el Garraf o Penedès marítim, amb l´afegit d´un cuart: l´Anoia) conformen l´anomenat Gran Penedès.

El tripartit ha proposat dividir el territori català en set vegueries. Segons aquest model, el Gran Penedès veuria el seu territori repartit entre tres d´aquestes vegueries: així, l´Alt Penedès i el Garraf quedaria dintre d´una megavagueria, la vegueria metropolitana (de Barcelona), i el Baix Penedès (la meva comarca) quedaria integrada en la vagueria de Tarragona. L´Anoia seria incorporada a una tercera vagueria.

Front d´aixo, hi ha un vigorós moviment que reivindica la unitat de l´antic Gran Penedès (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia) i exigeix que aquest es configuri en vegueria independent entre les de Barcelona i Tarragona, sent aixì la vuitena vagueria, no contemplada si més no inicialment pel tripartit PSC-IC-ERC. La tripleta ha suggerit, però, incloure el Baix Penedès a la vagueria de Barcelona, per aixì al meys no trencar la unitat del Penedès. El polítics de les comarques baixpenedesenques han reaccionat amb comprensible rebuig i horror davant d´aquesta possibilitat.

Ah! escriure tot això sens dubte m´ha ajudat a vertebrar-me espiritualment…

En efecte, em començo a sentir com…no sé…més vertebrat espiritualment. Ja tinc una pàtria amb la que jugar, la identitat i la unitat de la qual reivindicar: el Gran Penedès. I si no n´hi hagués prou, també tinc un bon grapat d´enemics externs: la vegueria de Barcelona, la de Tarragona, el Govern de la Generalitat, el tripartit, i el govern de l´Estat.

¡Jo també tenia dret a gaudir d´aquests plaers, d´aquest saborós fruit prohibit!

Anuncios

4 respuestas a “Va(e)gueria pròpia pel Penedès ja!!!

 1. M’agradaria saber per que anomenes Segur com si fos un poble a part.
  Segur forma part de Calafell, de la mateixa manera que Sant Salvador forma part de El Vendrell.
  I ser de Calafell i veure que tots els impostos del poble van a parar a Segur de Calafell i que a sobre se l’anomeni ”poble”, es el sumun.
  Masmel, bona nova, bona vista, Segur de Calafell, mas Romeu, etc. són urbs de Calafell!

 2. No ho sabia que fossin el mateix poble.

  Jo he viscut al municipi de Cunit, i a mes la meva familia te una segona residencia a Calafell desde el 1992. I encara no tenia clar aixo de que Segur i Calafell fossin la mateixa poblacio administrativament. Es evident que la meva “geografia politica” de la comarca es debil. Ho sento.

  De tota manera, jo de pagar impostos (quan vivia a Cunit) en se una mica. Ara visc a Londres i encara haig de pagar al Ajuntament de Cunit pel pis que tinc alla. I francament, no acabo d’entendre del tot en que es gasten els diners.

  Salutacions.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s